TEDEN SLOVENSKE HRANE IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK 2024
V tednu od 11. 11. 2024 do 17. 11. 2024 bomo obeležili Teden slovenske hrane, ki bo na pobudo zadrug, kmetov in čebelarjev prvič potekal cel teden. V petek 15. 11. 2024 bomo obeležili tudi Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga bomo izvedli že štirinajstič.
Letošnja osrednja tema je pomen zajtrka kot celote. Izpostavljeno bo vseh pet sestavin tradicionalnega slovenskega zajtrka ( kruh, maslo, med, mleko in jabolko oz. drugo slovensko sadje).
Letošnji slogan je Tradicionalni slovenski zajtrk – moj zajtrk.
Stroške za nakup živil za izvedbo projekta Tradicionalni slovenski zajtrk bo kot prejšnja leta, povrnilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
Na OŠ Zalog v sklopu Tedna slovenske hrane in TSZ želimo spodbuditi učence k bolj zdravemu načinu prehranjevanja, prednostih uživanja slovenske, lokalno pridelane hrane, promoviranje slovenskih tradicionalnih jedi in vključevanje le teh v šolski jedilnik. V tem tednu bomo izvedli naravoslovni dan za 9. razrede na temo Zdrava prehrana, učenci od prvega do osmega razreda se bodo seznanili o pomenu zdravega zajtrka in vključevanju lokalno pridelane hrane vanj (med in čebelarstvo, slovensko sadje, mleko in mlečni izdelki, različne vrste kruha). Tudi v šolski jedilnik bomo vključili slovenske tradicionalne jedi in sicer:
- v ponedeljek 11. Martinovo kosilo: Goveja juha z rezanci, dušeno rdeče zelje, mlinci, pečen puran.
- V četrtek 14. 11. bo na jedilniku ponovno tradicionalno slovenska kosilo: Pečenice, matevž, dušena kisla repa.
- V petek 15. 11. pa bo Tradicionalni slovenski zajtrk z lokalnimi slovenskimi sestavinami: kruh z drožmi, ekološko maslo, ekološki med, ekološka jabolka, ekološko mleko.
Tudi vas spoštovani starši spodbujamo, da tradicionalne slovenske jedi iz lokalnih sestavin večkrat umestite v jedilnik in z otroki pripravite obrok, v katerega boste vključili lokalno pridelane sestavine.
V pomoč pri sestavljanju teh jedilnikov so stanovske organizacije kmetov, zadrug in čebelarjev že lani pripravile posebno e-knjižico Teden slovenske hrane – recepti z okusi Slovenije, ki jo lahko uporabite pri pripravi obrokov. Dosegljiva je na https://zzs.si/aktualno/novice/iz-dneva-v-teden-slovenske-hrane-z-recepti-z-okusi-slovenije
Ker lahko samo s skupnim sodelovanjem krepimo slovensko podeželje in gospodarstvo, ohranjamo slikovito krajino in biotsko raznovrstnost ter zidamo zdravo prihodnost vseh nas.