Izbirna literarna ekskurzija

Iz daljave nam še vedno odmeva:

,,Sva šla na malo teraso,
nad širno Ljubljano,
da najina,
vsa Ljubljana bi bila,
na Nebotičnik sva odšla,
bliže sonca,
modrega neba.’’

Zakaj?

Včeraj, 19. 12. 2022, smo se z nekaterimi devetošolkami in devetošolci odpravili po pravljični Ljubljani. Ogledali smo si alternativni del mesta – Metelkovo, Trubarjevo ulico, Prešernov trg s spomenikom, na katerem je relief s prizoroma iz Krsta pri Savici, Julijino okno, Frančiškansko samostansko cerkev, busto Adama Bohoriča, prostore ljubljanskega cerkvenega vrha s Stolnico sv. Nikolaja, Vodnikov spomenik, Lutkovno gledališče, Robov vodnjak, Mestno hišo, hišo pesnice Lili Novy, Gornji trg, Zoisovo palačo in piramido, Fakulteto za arhitekturo, Križanke, Hotel Mrak, kjer je nekoč domoval kontroverzni dramatik, Ivan Mrak, Trg francoske revolucije, spomenika Srečku Kosovelu in Simonu Gregorčiču, Filozofsko fakulteto, NUK, Glej gledališče, Univerzo, Academio philharmonicorum in Uršulinsko cerkev. Z daljave pa sta na nas gledala Ljubljanski grad in Nebotičnik.

Ob tem smo imeli v mislih obdobja reformacije, baroka, razsvetljenjstva, romantike in pa sodobne književnosti, za kar pa se lahko zahvalimo naključju, saj smo na našem literarnem potepu srečali mlado nadebudno pesnico, Gitico Jakopin ml., vnukinjo izvrstne prevajalke in literatinje, Gitice Jakopin.

Ob vsem tem pa smo si vzeli še dva odmora – prvi je bil ob poslušanju šolskega zbora pod vodstvom prof. Hamidulline, ki je izjemno lepo zapel dve slovenski pesmi, za kar jim čestitamo, drugi pa je bil namenjen uživanju dobrot na prazničnem sejmu.

Imeli smo se vrhunsko in vsekakor se bomo pred valeto skupaj podali še na kak zanimiv potep!

Učencem in učenkam se zahvaljujem za aktivno in zgledno udeležbo, staršem in g. ravnatelju pa za zaupanje!

Andraž Stevanovski, mag. prof. slov.