Osnovna šola Zalog se je vključila v izvajanje ukrepa Evropske unije, imenovanega »Shema šolskega sadja«. Njen namen je povečati porabo sadja in zelenjave v prehrani otrok ter mladostnikov in hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže pri otrocih, ki povečuje tveganje za bolezni sodobnega časa. Evropska unija je državam članicam namenila določeno finančno pomoč za brezplačno razdeljevanje svežega sadja in zelenjave učencem, pri čemer pa je velik poudarek tudi na izobraževalnih in promocijskih aktivnostih.

Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja odobri predvideno višino pomoči za tekoče šol. leto. Največja pomoč za učenca znaša 6 €.

Razdeljuje se lahko naslednje sadje oz. zelenjava: jabolka, hruške, marelice, češnje, višnje, breskve, nektarine, slive, kaki, fige, kivi, melone, lubenice, mandarine, jagode, ameriške borovnice, rdeči in črni ribez, maline, grozdje, orehi, lešniki, paradižnik, zelje, kolerabica, korenje, paprika, rdeča redkvica, kislo zelje in kisla repa.